Susam, Pedeliaceae familyasına ait, Sesamum cinsinden olan ve anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür. Dünya’da tropik bölgelerde yaygın olarak doğallaştırılmış ve tohum kapsüllerinde yetişen yenilebilir tohumları için yetiştirilir.
Susam tohumu bilinen en eski yağlı ürünlerden biridir. Sahra-altı Afrika’ya özgü birçok başka türü vardır. Diğer mahsullerin başarısız olduğu yerlerde yetişen kuraklık benzeri koşullara toleranslıdır. Susam, en yüksek yağ içerikli tohumlardan biridir. Diğer tohumlar ve gıdalar gibi, bazı insanlarda alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
Ayrıca, Asya, Avrupa ve Türkiye’nin sıcak bölgelerinde de tarımı yapılabilmektedir. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bunlar baharat olarak da kullanılabilmektedir. Simit ve çörek üzerlerine konur. Susam, ek olarak tahinin de ana maddesidir.