Mercimek (Lens culinaris), baklagiller (Fabaceae) familyasına ait olan 4 türden biridir. Mercek şekilleri ve yenilebilir tohumları olması sebebiyle topluca mercimekler şeklinde anılmalarına rağmen Lens culinaris denildiğinde en çok akla gelen ve sıkça tüketilen mercimek türüdür. Besin değerinin yüksek oluşu, yeşil veya kahverengi renginde olan yuvarlak tohumu bizim mercimek diye kullandığımız kısmı olup, en çok bilinen türleri ise kırmızı ve yeşil mercimeklerdir.
Ayrıca mineraller ve vitamin açısından oldukça zengindir. Besin değeri de yüksek olmasından dolayı mercimek vücuda ve zihne güç vermektedir. Gözlere ve bağışıklık sistemlerine oldukça yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri yüksek olup, enerji verir ve yorgunluğu gidermektedir. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olmakla birlikte kalp krizi riskini de azaltır. Son olarak vücuttaki zararlı maddelerin gitmesine ve olanak sağlar ve kabızlığı giderir.